فهرست مطالب

اقتصاد و توسعه کشاورزی - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1390)

مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/23
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سمانه قلی پور، رویا محمدزاده، محمد بخشوده، یدالله آذرین فر، محسن رفعتی صفحه 392
    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه دراز مدت و کوتاه مدت میان آزادسازی تجاری بخش کشاورزی و سهم های صادرات و واردات هر کدام از بخشهای کشاورزی و خدمات از کل صادرات و واردات کالاها و خدمات ایران طی دوره زمانی 1340 تا 1387 شکل گرفت که برای این منظور از مدل خود همبستگی برداری بهره گرفته شد. شاخص آزادسازی تجاری از نسبت تجارت (صادرات + واردات) به تولید ناخالص داخلی محاسبه گردید. برای انجام آزمون همجمعی از روش یوهانسن و جوسیلیوس6 استفاده شد. نتایج بدست آمده از آزمون یوهانسن، حاکی از وجود سه رابطه بلندمدت میان متغیرهاست. همچنین نتایج نشان داد افزایش آزادسازی تجاری در بخش کشاورزی، سهم واردات بخشهای کشاورزی و خدمات را در دراز مدت و کوتاه مدت افزایش داده است. از سوی دیگر در کوتاه مدت سهم صادرات بخشهای کشاورزی و خدمات تحت تاثیر این سیاستها کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری کشاورزی، صادرات، واردات، کشاورزی، خدمات، ایران
  • حمید محمدی، محمود صبوحی صابونی، احمد علی کیخا، زکریا فرجزاده صفحه 400
    استان فارس با تولید بیش از 16 درصد از گوجه فرنگی کشور بالاترین تولید را در کشور داراست. این مطالعه با هدف تعیین اولویت برای ایجاد واحدهای تبدیل گوجه فرنگی در استان فارس صورت گرفت. برای این منظور از الگوی حمل و نقل حداقل کننده جابجایی برای شبکه انتقال گوجه فرنگی از مراکز تولید به مراکز تبدیل و از مراکز تبدیل به مراکز مصرف استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق مراجعه به هریک از واحدهای تبدیل و تکمیل پرسشنامه در سال 1387و همچنین پایگاه اطلاعاتی وزارت جهاد کشاورزی جمع آوری شد. با توجه به مقادیر جابجایی نهایی به دست آمده از اجرای الگوی بهینه متوسط جابجایی در هر یک از مسیرهای منتهی به شهرستان های مختلف استان محاسبه و اولویت شهرستان های مختلف تعیین گردید. بر اساس یافته ها مشخص گردید شهرستان های مرودشت، شیراز، پاسارگاد، اقلید و خرمبید کمترین افزایش در جابجایی کل را در اثر ایجاد واحدهای جدید خواهند داشت. همچنین مشخص گردید میزان فاصله از مراکز مصرف نیز در تعیین اولویت شهرستان های مختلف حایز اهمیت است و بر همین اساس بطور کلی شهرستان های شمالی استان فارس دارای موقعیت بهتر ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: رب گوجه فرنگی، شبکه انتقال، مراکز تبدیل، مکان یابی، استان فارس
  • محمد مظهری، خدیجه پارساپور صفحه 410
    براساس آمارهای رسمی، تولید روغنهای خوراکی از منابع داخلی، تنها کمتر از 10 درصد نیاز مصرفی کشور را تامین می‎کند و لذا همه ساله مقادیر چشمگیری چربی و روغن خوراکی خام و آماده با صرف هزینه های ارزی درخور توجهی وارد کشور می‎شود. طی سالهای گذشته کلزا بعنوان یک محصول جدید وارد سیستم کشت تعداد محدودی از کشاورزان در استان خراسان رضوی شده است. از آنجا که هدف دولتمردان طی سالهای آینده رسیدن به درصد بالایی از خود کفایی در زمینه روغن خوراکی است لذا توجه هر چه بیشتر به توسعه کشت دانه های روغنی بالاخص کلزا به دلیل درصد روغن بالا و کیفیت مطلوب آن‎، احساس می شود. در این مطالعه عوامل موثر بر پذیرش کشت کلزا در چارچوب الگوی لاجیت و با استفاده از داده های مقطع زمانی سال 1387 مربوط به 300 نفر از کشاورزان انتخاب شده به روش نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای در استان خراسان رضوی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای سطح زیر کشت آبی، میزان استفاده از توصیه های مروجین، ارتباط با کشاورزان کلزا‎کار، تاثیر کشت کلزا بر عملکرد غلات و سطح درآمد کشاورزان رابطه مثبت و معنی‎داری با کشت کلزا دارند.
    کلیدواژگان: کلزا، مدل رگرسیونی لاجیت، خراسان رضوی
  • فرناز پورزند، منصور زیبایی صفحه 420
    کافی نبودن آب برای محصولات کشاورزی و کمبود آن در سایر مصارف یکی از مسایل مهم اقتصادی در یک اقلیم خشک و نیمه خشک محسوب می شود. در این میان یکی از مهم ترین چالش های پیش روی مسئولان، برنامه ریزی مناسب در زمینه مدیریت پایدار منابع آب می باشد. در این مطالعه با توجه به نوسانات بارندگی و ماهیت تصادفی بودن منابع آب، نحوه برنامه ریزی مصرف آب در دشت فیروزآباد واقع در استان فارس بررسی شد. لذا هدف این تحقیق ارائه مدل پشتیبان تصمیم جهت تعیین میزان تخصیص آب های سطحی و آب های زیرمینی در دوره های خشکسالی، تر سالی و سال معمولی می باشد. در این مطالعه به دلیل لحاظ کردن و دستیابی همزمان به دو هدف (مدیریت مزرعه و اثرات زیست محیطی) از روش برنامه ریزی آرمانی تصادفی استفاده شد. بدین منظور داده های مورد نیاز از سازمان آب منطقه ای استان فارس برای سال های 1364-1386 جمع آوری شده است. این مدل برای تصمیم گیری، سه ضریب کاهشی در رابطه با آب های سطحی، آب های زیرزمینی استاندارد و آب-های زیرزمینی مکمل در زمان تر سالی، خشکسالی و سال معمولی ارائه می کند. نتایج حاکی از آن است که در سال خشک به جهت حفظ رودخانه ها مدل استفاده از ذخایر زیرزمینی بیشتر از یک سال تر را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: مدل پشتیبان تصمیم (DSS)، برنامه ریزی آرمانی تصادفی، شرایط عدم حتمیت، اثرات زیست محیطی، دشت فیروزآباد
  • حمیدرضا میرزایی، مرتضی رجوعی، امیرحسین اخروی صفحه 428
    شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای مجتمع های تولید شیر در استان سیستان و بلوچستان و تدوین راهبردهای مناسب جهت ارائه راهکارهای مدیریتی این صنعت، از اهداف اصلی این پژوهش محسوب می شوند. بر اساس وضعیت موجود، از طریق پرسشنامه تعداد 10 قوت، 18 ضعف،10 فرصت و 13 تهدید در چارچوب ابعاد (مدیریت و سیاست، عملکرد مالی، سرمایه گذاری، بهره وری، زمین و مراتع، بهداشت دام، خانواده و نوع زندگی و اقلیم) توسط سه گروه مسئولین (20 نفر)، دامداران (40 نفر) و فارغ التحصیلان (40 نفر) بررسی گردید. مجموع وزن ها، میانگین آن ها، وزن نسبی و رتبه هر یک از این نقاط از دیدگاه سه گروه پاسخ دهنده محاسبه شد و ماتریس SWOT جهت تعیین راهبردهای رقابتی (SO)، بازنگری (WO)، تنوع (ST) و تدافعی (WT) تشکیل گردید. همچنین به منظور اولویت بندی نهایی، ضریب اهمیتی بین صفر تا یک، برای مسئولان (50/0)، دامداران (30/0) و فارغ التحصیلان (20/0) در نظر گرفته شد. مولفه پایین بودن نرخ مرگ و میر دام ها مهمترین قوت و مولفه پایین بودن نرخ سرمایه گذاری، اولویت اول ضعف های توسعه دامداری های مورد مطالعه به شمار می رود. علاوه بر این مولفه های تقاضای مصرف شیر در بین خانوارها و خشکسالی های متناوب به ترتیب به عنوان مهمترین فرصت و تهدید توسعه دامداری ها شناسایی شدند. سپس از مدل AHP گروهی فازی و نرم افزار طراحی شده، به منظور اولویت بندی راهبردها استفاده شد. بر این اساس راهبردهای رقابتی/تهاجمی جهت بهبود شرایط مدیریت واحدهای تولیدات دامی (شیر) در اولویت می باشد.
    کلیدواژگان: مدل SWOT، AHP فازی، برنامه راهبردی، مجتمع های دامداری شیری، استان سیستان و بلوچستان
  • سمانه ایروانی، سید صفدر حسینی صفحه 441
    هدف اصلی این پژوهش ارزیابی سیاست های حمایتی از تولیدکنندگان گوشت گاو با استفاده از شاخص PSE و شاخص های فرعی آن (PSE%، NAC و NPC) طی برنامه های اول تا چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دوره 87-1368 است. ضمن اینکه میزان حمایت درصدی تولیدکنندگان در سناریوی های مختلف ارزی (ارز آزاد، ارز سایه ای، 5 درصد افزایش در ارز سایه ای و 5 درصد کاهش در ارز سایه ای) نیز مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان دادند که حمایت از قیمت بازاری گوشت گاو طی برنامه های توسعه و بویژه برنامه سوم و چهارم توسعه روند افزایشی داشته و مقادیر حمایت در بیشتر سال ها مثبت بوده است. اما پرداخت های بودجه ای دولت به تولیدکنندگان روند کاهشی را طی کرده و از 3/4 میلیارد ریال در برنامه اول توسعه به 3/2 میلیارد ریال در برنامه چهارم کاهش یافته است. همچنین مقدار کل حمایت از تولیدکنندگان در طول دوره مورد بررسی روند افزایشی داشته که این امر نشان دهنده سهم بیشتر حمایت های قیمتی نسبت به پرداخت های بودجه ای در کل حمایت از تولیدکنندگان گوشت گاو است. نتایج حاصل از محاسبه حمایت درصدی تولیدکنندگان درنرخ های مختلف ارز نیز نشان داد که محاسبه حمایت بر اساس نرخ ارز سایه ای در همه برنامه های توسعه اقتصادی به جز برنامه اول، مقادیر بیشتری نسبت به نرخ ارز آزاد داشته اند. ضمن اینکه مقدار حمایت نسبت به افزایش و کاهش نرخ ارز حساس بوده است.
    کلیدواژگان: سیاست های حمایتی، گوشت گاو، شاخص PSE، نرخ ارز
  • زهرا عبداللهی، محمود هوشمند*، محمد دانش نیا، زهره اسکندری پور صفحه 452

    اقتصاد ایران در دهه های اخیر وابستگی شدیدی به درآمد نفتی داشته است. با توجه به اینکه بخش عمده ای از صادرات غیر نفتی را کالاهای کشاورزی تشکیل داده است، لذا شناخت تاثیر عوامل موثر بر رشد بخش کشاورزی می تواند در ارتقای جایگاه این بخش در صادرات غیر نفتی موثر باشد. شوک های عرضه(داخلی) و فشار تقاضای داخل همراه با انحرافات نرخ ارز از وضعیت تعادلی می توانند ازعوامل موثر بر رشد بخش کشاورزی باشند. در مقاله حاضر به بررسی تاثیر شوک های عرضه و تقاضا بر رشد بخش کشاورزی با استفاده از آمار سالیانه طی دوره 1385-1350 بر اساس مدل بلنچارد وکوا و روش خود همبسته برداری5 (VAR) پرداخته ایم. نتایج حاکی از آن است که هر دو اثر مربوط به شوک عرضه و شوک تقاضا معنا دار و مثبت است، شوک های عرضه در مقایسه با شوک های تقاضا تاثیر معنادارتر و بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: شوک تقاضا، شوک عرضه، رشد اقتصادی، روش VAR
  • محسن عادلی ساردویی، باب الله حیاتی، شاپور ظریفیان، سیدداود حسینی نسب صفحه 459
    در دهه های اخیر، مصرف بیشتر نهاده ها در بخش کشاورزی موجب رشد تولیدات کشاورزی در دنیا شده است، اما مشکلات بوجود آمده در اثر عدم توجه به مسائل زیست محیطی و خطرات مصرف بیش از حد مواد شیمیایی بر سلامتی انسان یک نگرانی برای مردم و سیاست گذاران به وجود آورده است. لذا کشاورزی پایدار به عنوان کلید رهائی از مشکلات بوجود آمده مطرح شده است. به سبب اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد شهرستان جیرفت و اهمیت محصولات پیاز، سیب زمینی و گوجه فرنگی در امنیت غذایی جامعه تحقیق حاضر در سال زراعی 1388-1387 با هدف سنجش پایداری عملیات کشاورزی و عوامل موثر بر آن در شهرستان جیرفت، صورت پذیرفته است. جامعه آماری شامل 1320 نفر از زارعین پیاز، سیب زمینی و گوجه فرنگی کار این شهرستان است. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 197 زارع تعیین شد. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، پرسش نامه ها از کشاورزان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب تکمیل گردید. پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ (بیشتر از 75/0) و روایی آن از سوی پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که در 3/52 درصد نمونه های مورد مطالعه میانگین شاخص پایداری عملیات کشاورزی کمتر، و در7/47 درصد نیز بالاتر از میانگین کل شاخص پایداری می باشد. نتایج مدل رگرسیون خطی - لگاریتمی برآورد شده نشان داد که متغیر های سطح سواد، دانش کشاوزی پایدار، تعداد نیروی کار خانوادگی، مشارکت اجتماعی، مالکیت خصوصی و نظام دام-زراعت بر شاخص پایداری عملیات کشاورزی مزارع مورد مطالعه تاثیر مثبت و میزان سطح زیر کشت اثر منفی معنی دار دارد. پیشنهاد می شود کلاس های آموزشی-ترویجی منطبق با سطح سواد کشاورزان، از سوی جهاد کشاورزی برگزار گردد.
    کلیدواژگان: شاخص پایداری، عملیات کشاورزی، کشاورزی پایدار، سبزی ها، جیرفت
  • باب الله حیاتی، اسماعیل پیش بهار، مریم حق جو صفحه 469
    هدف تحقیق حاضر شناسائی عوامل موثر بر تمایل به پرداخت اضافی مصرف کنندگان برای میوه و سبزیجات عاری از آفت کش نسبت به انواع متداول در شهر مرند می باشد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق پیمایش های میدانی، با طراحی و تکمیل پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی ساده از 394 پاسخ گو از میان خانوارهای شهر مرند، در سال 1389 جمع آوری شد. به منظور شناسایی عوامل موثر بر تمایل به پرداخت مصرف کنندگان از روش ارزش گذاری مشروط و مدل لاجیت ترتیبی که به روش حداکثر راستنمایی برآورد شد، بهره گرفته شد. نتایج نشان می-دهند که حدود 3 درصد مصرف کنندگان حاضر به پرداخت مبلغی اضافی برای خرید میوه و سبزیجات عاری از آفت کش نسبت به انواع متداول نبودند، در حالی که 64 درصد آنها حاضر به پرداخت قیمت اضافی 5 الی20 درصد و حدود 33 درصد مصاحبه شوندگان حاضر به پرداخت مبلغ اضافی بالای 20 درصد برای خرید این محصولات هستند. نتایج حاصل از تخمین مدل رگرسیونی نشان داد که عواملی چون درآمد افراد، تمایلات حفظ محیط زیست، سطح اهمیت شاخص خرید سالم میوه و سبزیجات، سطح اطلاع افراد از ویژگی های میوه و سبزیجات عاری از آفت کش و مضرات آفت کش ها و وجود سالمندان در خانواده اثر مثبت و معنی داری بر تمایل به پرداخت اضافی پاسخگویان برای میوه و سبزیجات عاری از آفت کش نسبت به انواع متداول نشان می دهند. همچنین حدود50 درصد مصرف کنندگان «عدم وجود برچسب های تضمینی» و «عدم عرضه این محصولات» و حدود 26 درصد قیمت های بالا را جزو مشکلات خود در زمینه خرید و مصرف میوه و سبزیجات عاری از آفت کش عنوان کردند. در این راستا، ترغیب تولیدکنندگان به تولید این نوع محصولات، تبلیغات و افزایش آگاهی مصرف کنندگان در این زمینه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: روش ارزش گذاری مشروط، مدل لاجیت ترتیبی، مرند، قیمت اضافی
  • رضا مقدسی، زهرا گلریز ضیایی صفحه 480
    این مطالعه به بررسی رابطه علی بین انتشار گاز دی اکسیدکربن و تولید ناخالص داخلی در پنج گروه از کشورها با درآمد سرانه متفاوت با استفاده از داده های ترکیبی طی دوره 2007- 1960 می پردازد. در این راستا از آزمون هم انباشتگی و برآورد الگوهای تصحیح خطا استفاده شده است. مهمترین نتایج حاصل وجود رابطه علی بین این دو متغیر را تایید می نماید. اگرچه این رابطه در کشورهای با درآمد پایین و بالاتر از متوسط از GDP به CO2 و در کشورهای با درآمد کمتر از متوسط و عضو OECD به صورت دو طرفه شناسایی گردید. اما برآورد انجام شده با بهره گیری از داده های جهانی بر برقراری ارتباط دو طرفه دلالت دارد. همچنین بررسی رابطه بلند مدت بین CO2 و GDP نشان می دهد که تمامی کشورهای مورد بررسی در شاخه صعودی منحنی زیست محیطی کوزنتس واقع شده اند و با افزایش درآمد انتشار گاز CO2 برای تمامی کشورها در سطح جهان بطور متوسط افزایش می باید؛ اگرچه شیب این منحنی در سطوح پایین درآمدی افزایشی و در سطوح بالاتر کاهشی خواهد بود.
    کلیدواژگان: داده های ترکیبی، الگوی تصحیح خطا، آزمون هم انباشتگی، انتشار دی اکسید کربن، تولید ناخالص داخلی
  • لادن شفیعی صفحه 488
    هدف اصلی سیاست های تولیدی در زمینه مصرف آبزیان، افزایش تقاضای آبزیان است. تجزیه و تحلیل ساختار تقاضا و الگوی مصرف آبزیان، کاربرد بسیار زیادی در تجزیه و تحلیل های سیاستی دارد. در این تحقیق با استفاده از داده های سری زمانی 1387-1368 تابع تقاضای به نسبت ایده آل آبزیان استان کرمان تخمین زده شد و کشش های قیمتی و غیر قیمتی توابع تقاضای مارشال و هیکس مورد مطالعه قرار گرفت.کشش متقاطع میان گوشت مرغ و ماهی نشان دهنده حالت جانشینی این محصولات است و کشش درآمدی آبزیان نشان از ضروری بودن این محصول در بین مصرف کنند گان مناطق شهری و لوکس بودن این محصول در بین مصرف کنندگان روستایی دارد. کشش های محاسبه شده در جوامع شهری و روستایی نشان داد که در طول دوره مورد بررسی استفاده از اهرم قیمت برای اصلاح الگوی مصرف موثر بوده است که باید با بکار بستن سیاست های مناسب کنترل شود.
    کلیدواژگان: تقاضای به نسبت ایده آل، کشش قیمتی، متقاطع و درآمدی، مصرف آبزیان، استان کرمان
  • علی دریجانی صفحه 498
    تجزیه و تحلیل کمی تولید از طریق بررسی مقدار مصرف نهاده ها، همواره از اصول اصلی مدیریت کشاورزی به شمار می رود که افزایش تولید را از طریق استفاده بهینه از منابع دنبال می نماید. پژوهش حاضر به برآورد تابع مرزی تولید و استخراج و تحلیل کارایی تکنیکی واحدهای نیمه مکانیزه پرورش مرغ گوشتی شهرستان گرگان پرداخته است. آمار اطلاعات پیمایشی مورد نیاز در بهار سال 1388 از طریق طراحی و تکمیل پرسشنامه جمع آوری گردید. عوامل موثر بر تولید و کارایی فنی واحدها از طریق برازش تابع تولید مرزتصادفی به فرم کاب- داگلاس استخراج شد و در گروه های مختلف مدیریتی و مقیاس مقایسه گردید. نتایج پژوهش نشان داد میانگین کارایی تکنیکی واحدهای نیمه مکانیزه 66/57 درصد می باشد که بیانگر ناکارایی تکنیکی بوده و امکان افزایش محصول با استفاده از نهاده ها و فن آوری موجود فراهم می باشد. بر اساس یافته ها، آسیب شناسی وضعیت موجود، نهادینه سازی بکارگیری نیروهای کارشناس و برگزاری دوره های آموزشی و ترویجی کاربردی در جهت تقویت دانش مرغداران ضرورتی اجتناب ناپذیر است. در این راستا پیشنهاد می شود صدور مجوز بهره برداری برای متخصصین و نیروهای آموزش دیده در اولویت قرار گیرد. ضمن آنکه در شرایط اجرای هدفمندی یارانه ها، لازم است دولت با اتخاذ سیاست های قیمتی و تجاری مناسب، نوسان های بی رویه و غیرقابل پیش بینی در نهاده ها و بازاریابی محصولات تولیدی را با اعمال سیاست های هماهنگ و هدفمند، کاهش و کنترل نماید.
    کلیدواژگان: کارایی تکنیکی، تابع تولید، مرغ گوشتی، نیمه مکانیزه، مرزتصادفی
  • سیدصفدر حسینی، محمدرضا پاکروان، امید گیلانپور، میلاد اتقایی صفحه 507
    سیاست های حمایتی در بخش کشاورزی ضرورتی اجتناب ناپذیر بوده که تحقق آن منافع تمامی قشرها و بخش های اقتصادی جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد. این سیاست ها، از جمله مهم ترین راهبردهای اقتصادی در بخش کشاورزی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به شمار می-آیند. در مطالعه ی حاضر، آثار سیاست های حمایتی از بخش کشاورزی بر بهره وری کل عوامل تولید بخش در سال های 87-1367 در چارچوب مدل خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شاخص حمایت از تولیدکننده ی بخش کشاورزی در کوتاه مدت اثر منفی و در بلند مدت، اثر مثبت و معنی داری بر بهره وری کل عوامل تولید دارد. لذا با توجه به اثرات مثبت این سیاست در بلندمدت، لازم است تا برنامه ریزی های سیاستی در زمینه انتخاب نوع حمایت های اتخاذ شده برای افق بلندمدت صورت گیرد. همچنین مدیریت درست در اعمال انواع حمایت ها در کوتاه مدت نیز از ضروریات به شمار می رود. از جمله این برنامه ها می توان به برنامه های حمایت از بیمه های کشاورزی به منظور افزایش ریسک پذیری کشاورزان، تعیین قیمت تضمینی مناسب برای برخی از محصولات، ایجاد بورس کالایی و همچنین جلوگیری از واردات بی‎رویه محصولات کشاورزی با استفاده تعیین تعرفه مناسب، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: سیاست های حمایتی، بهره وری، ARDL، بخش کشاورزی، ایران
  • محمود دانشور کاخکی، رضا حیدری کمال آبادی صفحه 517
    این مطالعه تلاش می نماید تا به بررسی اثر هدفمند کردن یارانه ها بر انتقال قیمت روزانه بازار تخم مرغ ایران بپردازد. با توجه به اجرا شدن این طرح در اواخر آذرماه 1389، با استفاده از داده های روزانه از دی ماه 1388 تا آبان ماه 1390 و با بهره گیری از مدل ECM الگوهای انتقال قیمت مربوط به قبل و بعد از اجرای این طرح برآورد شده و با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد که بعد از هدفمندی یارانه ها، سرعت انتقال افزایش ها و کاهش های قیمت عمده فروشی کندتر شده است. مقایسه سطوح معنی داری متغیرهای مقادیر منفی و غیرمنفی اجزای اخلال نیز نشان داد که بعد از هدفمندی یارانه ها انحرافات منفی تعادل بلندمدت تعدیل نمی شود. مقایسه کشش های بلندمدت و کوتاه مدت نشان داد که مقادیر کشش های مربوط به الگوی انتقال قیمت بعد از هدفمندی یارانه ها کمتر از الگوی انتقال قیمت قبل از هدفمندی یارانه است. همچنین مقایسه آزمون های تقارن انتقال قیمت نشان داد که هدفمندی یارانه ها موجب عدم تقارن کوتاه مدت در انتقال قیمت روزانه بازار تخم مرغ ایران شده است. اقداماتی مانند کاهش مداخلات دولت در بازار، بهبود زیرساخت ها و تشکیل تعاونی های تولید و توزیع می تواند در بهبود تقارن انتقال قیمت روزانه بازار تخم مرغ ایران بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: هدفمند کردن یارانه ها، انتقال قیمت، الگوی تصحیح خطا، تخم مرغ، ایران
|
  • S. Gholipour, R. Mohammadzadeh, M. Bakhshoodeh, Y. Azarinfar, M. Rafati Page 392
    The objective of this study is to investigate the long run and short run interactions between agricultural trade liberalization and shares of the two sectors of agriculture and services in the total export and import products and services of Iran during the years 1961-2008. To figure out interactions, the vector correction model was used. The ratio of the sum of imports and exports to the GDP were considered as an index of trade openness. The Johansen test reveled that there are three long term relations among the variables of this study. Based on the findings, the higher the level of agricultural trade openness goes, the more the import shares of agriculture and service sectors in the long run are. Furthermore, agricultural trade liberalization has caused the exports of both agricultural products and services to decline in the short term.
  • H. Mohammadi, M. Sabuhi- A.A. Kheikha, Z. Farajzadeh Page 400
    Fars province with a share of more than 16 percent holds the highest rank in producing tomato in Iran. This study aims at determining priorities for tomato processing centers in Fars province’s townships. To achieve the study objective a distance minimizing pattern was used for transportation network between producing and processing centers as well as processing and consumption centers. A part of the study data was collected using questionnaires completed by processing centers in 2009. The other part of the study data was obtained from the Iranian Agriculture Ministry website. Using the marginal distance measured by the optimal solution model, an average distance was calculated for paths ending in each township. The study findings revealed that paths ending in townships of Marvdasht, Shiraz, Pasargad, Eqlid and Khorrambid lead to the lowest increase in total transferring. It was also found that the distance from consumption centers is important in determining the priority of townships, and hence the northern townships of Fars province have more suitable position to establish new processing centers.
  • M. Mazhari, K. Parsapoor Page 410
    According to official statistics, domestic production of edible oils provides only less than 10 percent of the country's consumption needs, and therefore every year a significant amount of crude and prepared edible oils and fats is imported to the country spending a considerable amount of foreign exchange. Over the past years rapeseed, as a new product, has been implemented by a limited number of farmers in Khorasan Razavi province. Since the authorities seek to achieve self-sufficiency in edible oils, more attention should be paid to developing oilseeds cultivation, especially rapeseed due to its high percentage of oil and its high quality. In this study, factors that influence the adoption of rapeseed cultivation were determined using Logit model. The study conducted in Khorasan Razavi province in 2008. Using two-stage random sampling, 300 farmers were selected for this study. It is concluded that the variables including area of irrigated cultivation, the extent at which farmers implement advisors ‘ recommendations, communication with farmers who cultivate rapeseed, influence of cultivating rapeseed on Grain yield and agricultural income have a significant contribution to rapeseed cultivation.
  • F. Pourzand, M. Zibaei Page 420
    One of the important economic problems in arid and semi-arid regions is insufficient water for agricultural purposes as it is evident for other purposes. Accordingly, sustainable management of water resources becomes an important challenge for policymakers. This study investigated water use planning based on the fluctuation of rainfall and the random nature of water resources in Firozabad plain of Fars province. A decision support system was developed to allocate surface water and groundwater among farmers in dry, wet and normal years. To conduct the study, the stochastic goal programming approach with two goals of farm management and environmental impact was applied. The data was collected from Fars Regional Water Authority in 1985-2007. To make a decision, the model yields three reduction coefficients of surface water, standard groundwater and complementary groundwater for the three periods of dry, wet and normal months. The results show that, in drought periods, the model recommends using more groundwater than in wet periods in order to save surface water.
  • H.R. Mirzaei, M. Rojouei, A.H. Okhravi Page 428
    The objectives of this study were to identify the strengths (S), weaknesses (W), opportunities (O) and threats (T) in producing milk in the province of Sistan and Baluchestan. Furthermore, the study attempted at developing strategies towards effective management of in the milk production. Under the current situation, the study data was collected using questionnaires responded by three groups including officials with 20 respondents, dairymen with 40 respondents and graduate students with 40 respondents. Analyzing the collected data, 10 strengths, 18 weaknesses, 10 opportunities and 13 threats in the context of 12 dimensions, including policy and management, financial performance, investment /Inventory, productivity, land and pastures, Animal Health, family and lifestyle, and climate, was evaluated. For each of the strengths, weaknesses, opportunities and threats, total weight, the average of their relative weights and the ranks were calculated. The SWOT matrix was established to determine the SO, WO, ST and WT strategies. Furthermore, in order to finalize the priorities, the important coefficients were considered between zero to one for the three groups of officials (0.5), livestock (0.3) and graduate students (0.2). Components of the low mortality rates presented the most strength, while the livestock investment rates had less priority. In addition, components of milk demand among households and intermittent droughts presented major opportunities and threats, respectively. Furthermore, the fuzzy AHP model was used for strategic prioritization. It was concluded that, in the study region, SO strategies for improving farm management had the highest priority.
  • S. Iravani, S.S. Hosseini Page 441
    Main objective of this paper is to evaluate supportive policies of beef producers during the first, second, third and fourth terms of Economic, Social, and Cultural Development Plans (1989 - 2008).To evaluate the policies, the Producers Support Estimate(PSE) index and other indicators (PSE %, NPC & NAC) were used. Furthermore, percentages of PSE were calculated in different scenarios of exchange rate (such as black market exchange rate, purchase power parity (PPP) exchange rate, 5 percent increase in purchase power parity (PPP) exchange rate and 5 percent decrease in purchase power parity (PPP) exchange rate). The results presented that market price support (MPS) of beef producers had increasing trend during development plans, especially in the first and the second plans. The government’s budgetary payments (BP), on the other hand, presented decreasing trend from 4 billion Rls (local current) in the first development plan to 2 billion Rls in the forth development plan. Furthermore, total support estimate (PSE) of beef producers increased during the fourth terms of development plans. It is concluded that share of MPS in total producers support estimate (PSE) is more than BP. The study results presented that, in all terms of the development plan (except for the first plan), percentages of PSE calculated by purchase power parity (PPP) exchange rate were higher than amounts calculated by black market exchange rate. PSE% was found sensitive to changes in the exchange rate.
  • Z. Abdollahi, M. Hoshmand, M. Daneshnia, Z. Eskandaripour Page 452

    In the recent decades, the Iranian Economy has been highly depended on Oil revenues. Considering the fact that a great part of non-oil exports are agricultures product, studying factors influencing growth of agricultural sector plays an important role in the Iran's economy. Supply domestic shocks and domestic demand pressure along with deviation of exchange rates from its equilibrium, have significant effects on the growth of agricultural sector. In this study, we examine the impact of supply and demand shocks on the economic growth, using the model of Blanchard and Quah and the method of Vector Auto Regression. The study data was obtained from the annual statistics during the years 1972-2007. The results revealed that the growth of agricultural sector is more sensitive to supply shocks than to demand shocks.

  • M. Adeli Sardoie, B. Hayati, Sh. Zarifian, S.D. Hosseini Nasab Page 459
    In recent decades, more consumption of agricultural inputs led to growth in agricultural products in the world. However, problems occurred due to the lack of attention to environmental issues and risks of excessive consumption of chemicals on human health become a concern for people and policy makers. To solve the problem, sustainable agriculture has been considering by authorities. This study aimed at assessing the level of sustainability in some agricultural products. Identification of factors that influence sustainability in the study products was another aim of this study. The study was conducted in 2008-2009. The township of Jiroft was selected for this study, due to economic importance of agriculture in this region. The study concentrated on three products of tomato, potato and onion that play important role in the food security of the region. The statistical population of the study included all onions, potatoes and tomatoes growers (N=1320). Using the Cochran's formula, sample size was measured at 197 persons. Using the stratified random sampling method, the study interviewees were selected. The reliability of the questionnaire was evaluated by Cronbach's alpha's coefficient at 0.75. Content validity was defined using a panel of expert. According to the results, levels of sustainability for 53.2 percent of the study samples were lower than their average level, while 47.2 percent had higher levels. Results of regression model presented that the variables of educational level, knowledge of sustainable agriculture, the number of family labor force, growers’ participation in social activities, the system of private property and livestock- cultivation system have a significant positive impact on the sustainability. The only variable of the rate of cultivation presented a negative impact on the agricultural sustainability. The study recommends holding appropriate extension classes accordance to the level of growers ‘education.
  • B. Hayati, E. Pishbahar, M. Haghjou Page 469
    The aim of this study is to investigate factors affecting consumer's willingness to pay premium prices for the pesticide-free fruit and vegetables in Marand city. A Contingent valuation survey of 394 respondents was conducted in 2010. An Ordered Logit regression model was applied to determine factors effecting consumer's willingness to pay for pesticide-free fruit and vegetables. The survey results present that only 3 percent of the respondents would not be willing to pay a premium; while about 64 percent would be willing to pay a premium between 5 and 20 percent and about 33 percent would be willing to pay more than 20 percent premium for pesticide-free fruit and vegetables. Results reveal that factors such as individual's income, environmental and health concerns, the level of safe shopping criteria, consumer's knowledge of pesticide free fruit and vegetable's characteristics and consumer's knowledge of pesticide's side effects increase the willingness to pay a premium for pesticide-free fruit and vegetables, significantly. In addition, those who have seniors in their family would be willing to pay a significant high premium price for these products. More than 50 percent of the consumers mentioned "the nonexistence of certifications and labels", "lack of supply" as problems of purchasing pesticidefree fruit and vegetables. While 26 percent claimed high prices of these products as their most important problems in their purchasing process of pesticide-free fruit and vegetables. The study recommends encouraging farmers to produce these products, effective advertising and improving consumers’ awareness.
  • R. Moghaddasi, Z. Golriz Ziaee Page 480
    This study investigates casual relationship between CO2 emission and gross domestic product per capita in five different country groups, using cross- country data for the period 1960-2007. To achieve the purpose, the co- integration test and error correction models are applied. Results confirm casual relationships between the two variables. A unilateral relationship between GDP and CO2 emission was founded for countries with low and upper middle income and a bilateral relationship for countries with lower middle income and OECDs nations. Using world data, the relationship between GDP and CO2 emission was found bilateral. Furthermore, estimation of long term relationship between CO2 and GDP indicates that all countries are placed at the point ASC of the Kuznets curve. This indicates that for all countries increase of income raise CO2 emission in average. However, the slope of this curve was found increasing for high level income countries and decreasing for low level income countries.
  • L. Shafiee Page 488
    Increase in aquatics demand is one of the major goals for production policies. Hence analysis of demand structure and aquatics consumption patterns is very applicative and useful for policy makers. Using the Almost Ideal Demand System (A.I.D.S), the demand function for types of aquatics and chicken meat in urban and rural societies in Kerman city were estimated. Applying time series data during the years 1985 2009, price and nonprice elasticities of Marshal and Hicks demand function were measured. Cross elasticity of chicken meat with respect to aquatics meat present that they are replacement to each other. Income elasticity indicates that aquatics meat is a staple commodity in urban population, while a luxury commodity in rural commodity. Measurement of the price elasticities for the urban and rural area indicated that the variable of price has been effective to modify consumption patterns during the period of the study. This indicates that the variable of price was effective to modify consumption pattern. However the price should be controlled by effective pricing policy.
  • A. Darijani Page 498
    Quantitative analysis of production through evaluating the level of factor usage is a major part in agricultural management, which aims at increasing production by optimum usage of resources. This study has estimated and analyzed stochastic frontier production function and calculated technical efficiency of semi mechanized broiler farms located in Gorgan district. The survey data were gathered by completing questionnaires in spring 2009. Using Cobb-Douglas stochastic frontier production function, the technical efficiency and it's determinants were derived. Based on the measurements, various management and scale groups were compared. The results present that the average technical efficiency is 57.66 percent in semi-mechanized. This indicates that farms have inefficiency in their technical performance, and they are potentially able to increase their products. Based on the findings, pathological conditions, creating institutions to use expert labor as well as holding educational and extensional sessions in order to improve knowledge of poultry holders is inevitably needed. In this regard, the priority should be given to issue operating permissions for specialists and trained labors. While, under the condition of implementing targeting subsidies program, the government needs to consider suitable price and trade policies to reduce and to control the irregular and unpredictable fluctuations in inputs and marketing products with coordinated and targeted policies.
  • S.S. Hosseini, M.R. Pakravan, O. Gilanpour, M. Atghayi Page 507
    Protection policies in the agricultural sector is an inevitable necessity, its accomplish effects individuals welfare and economic sectors. Protection policies account for a major economic strategy in agricultural sectors of developing and developed countries. Applying ARDL, the study investigates effects of protection policy in agricultural sector on total factor productivity of this sector during 1979-2009. Results revealed that producer protection index of agriculture sector had negative effect on TFP in short run, while significantly direct effect in long run. Considering advantages of this policy in long run, policy planning in the field of policy selection needs to be designed based on long run view. Furthermore, effective management for implementing the defined policies in short run is vital. Accordingly some short run programs, such as support of agricultural insurances for managing risks associated with agricultural productions, determining suitable support price, creating exchange markets, and protecting excessive import of agricultural products by applying suitable tarrif, are recommended by the study.
  • M. Daneshvar, R. Heidari Kamalabadi Page 517
    This study is an attempt to investigate the influence of targeting subsidies on price transmission pattern in Iran's egg market. The targeting subsidies plan was imposed by 20 December 2010. Using of daily Price time series data, the study was conducted during December 2009 to October 2011. Using ECM model, price transmission models were estimated for the two periods (e.g. before and after imposing the targeting subsidies plan. Results present a decrease in the transmission speed of increasing and decreasing of the wholesale price after the targeting subsidies plan. Comparison between significant levels of negative and non-negative residuals variables indicated that negative deviations from long-run equilibrium relationship are not adjustable. Having compared the price transmission elasticities in long run with short run, the amount and value of transmission elasticities has been reducing after imposing the targeting subsidies plan. The comparison of symmetric price transmission tests show that the targeting subsidies plan lead to the asymmetric of price transmission Iran's egg market. It is concluded that improvement of infrastructure, reduction of government intervention and creating producers’ cooperation is effective to improve the daily price transmission of Iran's egg market.